Gazprom plánuje vyviezť do Európy tento rok menej plynu než vlani

03.06.2014 Celý región

Moskva 3. júna (TASR) - Ruský plynárenský koncern Gazprom plánuje tento rok vyviezť do Európy vrátane Turecka okolo 158 miliárd kubických metrov (m3) plynu, čo znamená pokles vývozu oproti roku 2013. Ako dodal zástupca spoločnosti, je to "konzervatívny odhad," ktorý sa neskôr môže ešte meniť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ruská spoločnosť oznámila, že v roku 2014 plánuje do Európy, pričom počíta aj s Tureckom, vyviezť celkovo 158,4 miliardy m3 plynu. Pre porovnanie, v minulom roku vyviezol Gazprom do Európy 161,5 miliardy m3 suroviny. Firma zároveň dodala, že priemerná cena za dodávky plynu pre zákazníkov v Európe dosiahla v minulom roku 387 USD (283,62 eura) za 1000 m3.

Podľa súčasných odhadov by mal klesnúť aj vývoz do Pobaltia a krajín Spoločenstva nezávislých štátov. Gazprom uviedol, že export do týchto krajín by mal klesnúť z 59,4 miliardy m3 v roku 2013 na 56,4 miliardy m3.

Kľúčovou tranzitnou krajinou pre Európu, čo sa týka dodávok ruského plynu, je Ukrajina. Medzi Kyjevom a Moskvou však v ostatných mesiacoch nastali opätovné spory za cenu a dodávky suroviny, ku ktorým došlo po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča koncom februára. Gazprom od apríla Ukrajine zdvojnásobil pôvodne dohodnutú cenu plynu, s čím Kyjev nesúhlasil a za takýchto podmienok odmietal platiť.

Napätie sa v posledných dňoch zmiernilo, keď Rusko potvrdilo, že Kyjev splatil časť z dlhu a Gazprom odložil termín prechodu na zálohové platby pre Ukrajinu z 3. na 9. júna. Podmienkou podľa šéfa Gazpromu Alexeja Millera však je, aby Ukrajina svoje pohľadávky vyrovnala.
 

Vyberte región